Velikonoce, které i dnes chápeme jako jeden z vrcholů jarního slavení, jsou spojeny s oslavou nového života, s plodností a hojností. Ve velikonoční symbolice lidového křesťanství se tak dochovaly stopy představ starých tisíce let, včetně lidové magie. Tomu odpovídají i pokrmy, které se v tomto období připravují. Vejce na mnoho způsobů, první jarní byliny přidávané do polévek, kaší, dušených pokrmů. Sváteční sladkosti.

Ode všeho trochu se nejen naučíme připravovat, ale především také ochutnáme. Šmorn ze žemličky, řeřichová pomazánka či kopřivová hastrmanka. Chodské klechtny, boží milosti, mazanec. Nebude chybět ani nádivka s jarními bylinami.

Kurzem Vás provede Alena Anežka Gajdušková.

Kontaktní osoba: Lucie Čmelíková, lucie.cmelikova@nm.cz, tel.: 773 793 412

Cena kurzu: 600 Kč
Vstupenku je možné zakoupit on-line níže na stránce.


Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.
 
Je lektorkou, zahradní designérkou.
 
Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.
 
Fermentování potravin se věnuje v knize „Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček“ (2023).
 
Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.

Fotoalbum