O původ knedlíků se přetahuje celá řada zemí, ale údajně byly poprvé uvařeny před více než dvěma tisíci lety v Číně. Plněné či neplněné, masové, kynuté, moučné či bramborové, sladké i slané. Jejich obliba je mimořádná. Stejně často se ve světových kuchyních vaří i jejich blízcí příbuzní – různé noky, taštičky a pelmeně. Metodou nejrůznějších pokusů a omylů se zrodila řada regionálních receptů na knedlíky, třeba drbanice, chlupaté knedlíky, bosáky či blbouny.

Pojďme se během jednodenního workshopu naučit připravovat, a zároveň ochutnat to nejtradičnější z české kuchyně – bramborové knedlíky z vařených i syrových brambor, kynuté knedlíky, špekové, sladké tvarohové, dále korutanské taštičky, plněné pelmeně a lahodné noky z hokaido tykve, ochucené na másle orestovanou šalvějí.

Kontaktní osoba: Lucie Čmelíková, lucie.cmelikova@nm.cz, tel.: 773 793 412

Cena: 700 Kč/osoba
V ceně je zahrnuto kurzovné, materiál a vstupné do muzea.

Vstupenku je možné zakoupit on-line (níže na stránce). Při nákupu vstupenky, prosíme, uvádějte své telefonní číslo, abychom vás mohli v případě jakékoliv změny kontaktovat. Předem děkujeme.


Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.

Je lektorkou, zahradní designérkou.

Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka "Rodinné hospodaření v měnícím se světě".

Fermentování potravin se věnuje v knize „Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček“ (2023).

Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.