Přihlásit se
Na dubnové dílně si připravíme různé druhy slaného bílého pečiva KURZ JE JIŽ PLNĚ OBSAZEN
Slané bílé pečivo. To nejsou jen housky nebo rohlíky. To jsou bagety, různé placky i speciality s původem v zemích sousedů. Naše pravidelná lektorka Alena Anežka Gajdušková si pro vás připravila pečení klasických rohlíků, které nesmíme opomenout, dále rychlé bagety, žitné bulky se sýrem, gruzínské placky plněné tvarohem i „rychlovku“ v podobě irského chlebu kypřeného sodou. A v neposlední řadě i dvě speciality – francouzské pečivo pain l’ancienne, jehož těsto se dlouze fermentuje v chladu, a tyrolský třesený chléb ochucený pískavicí.
Kapacita kurzu je omezena, je potřeba se předem objednat: lucie.cmelikova@nm.cz, 773 793 412 KURZ JE JIŽ PLNĚ OBSAZEN
Vstupné: 600 Kč V ceně je zahrnuto kurzovné, veškerý materiál a vstupné do muzea.
Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.
Je lektorkou, zahradní designérkou.
Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač"(2018). V současné době se k vydání připravuje díl třetí. V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.
Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.