Přihlásit se
Výstava o historii a technologii výroby chleba a másla
Výstava již sice skončila, ale všechny výstavy digitalizujeme. Můžete si ji projít v pohodlí domova ve virtuální prohlídce.
Jak chutnal chleba, čerstvě vytažený z pece, s křupavou kůrkou požehnanou křížkem? A jak chutnal po dvou nedělích, lámaný do mléka nebo bryndy? A kdo si poprvé na krajíc chleba namazal voňavé máslo? Na tyto otázky odpověď neznáme, dovedeme ale přiblížit, jak se chleba a máslo v minulosti vyráběly.
Na výstavě si prohlédnete nástroje, které se k výrobě chleba a másla používaly, dočtete se o prapůvodu těchto potravin, o technologii jejich výroby i rozličných kulturních praktikách, které je obklopovaly. Začneme od pravěku a skončíme v moderní době. Společně pohlédneme do tváře starých pekařů, procítíme houpání kolébkové máselnice a možná i uhodneme, co byla putra…
Malovaná štoudev na brynzu s výjevy ze salaše, nedatováno, Morava.
Forma na máslo, dřevo, 19./20. století, Rakousko-Uhersko.
Stolička „dojačka“ samorostová, 1. polovina 20. století, jižní Čechy, Svatá Anna – Oslov.
Technologie podomáckého mletí obilí – mlýnec na nožní pohon, 1926, Nový Hrozenkov, Morava. Foto: V. Fabian.
Žně, skládání mandelů, 1894, Malenovice u Napajedel. Foto: P. Socháň.
Chasník myjící krávu, 1906, Nová Ves u Uherského Hradiště. Foto: E. Raup.
J. A. Komenský, Pekařství, Orbis pictus 1833.
Pohled do výstavy