Expozice

Člověk – nástroj – hudba

České muzeum hudby představuje návštěvníkům hudební nástroje jako doklady řemeslné i umělecké zručnosti a jako základního prostředníka mezi člověkem a hudbou. Expozice je členěna do oddílů věnovaných jednotlivým druhům hudebních nástrojů. Návštěvník postupně prochází sály věnovanými nástrojům klávesovým, smyčcovým i dechovým. Samostatné místnosti jsou věnovány nástrojům lidové hudby, hracím strojkům a také unikátní kolekci nástrojů tzv. rožmberské kapely ze 16. století. Mezi výjimečné exponáty patří například kladívkový klavír z dílny Franze Xavera Christopha, na který hrál v roce 1787 Wolfgang Amadeus Mozart při první návštěvě Prahy.

Během roku 2023 pokračovaly přípravy rozšíření expozice. Proběhla architektonická soutěž na studii prostorového řešení nové expozice. Účastnilo se jí pět architektonických kanceláří. Hodnotící komise vybrala vítězný návrh architektky Emílie Jarošové. Na základě další smlouvy bude vybraná architektka pracovat na přípravě dokončení studie a přípravě dokumentace prováděcího projektu.

V rámci cyklu výstavek Osobnosti Výročí Zajímavosti byly v roce 2023 v prostorách expozice realizovány tyto krátkodobé výstavky prezentující sbírky hudebněhistorického oddělení:

Výstavy

Hudební zvěřinec

16. 10. 2020 – 22. 8. 2023

Úspěšná výstava zaměřená především na rodiny s dětmi trvala do srpna 2023. Díky úzké spolupráci s Přírodovědeckým muzeem nabídla návštěvníkům široké spektrum pohledů na spojení světa přírody a hudby. Výstava byla doplněna o poslechové body a interaktivní prvky, díky kterým si mohli návštěvníci všech věkových kategorií vyzkoušet napodobování zvuků přírody hrou na perkuse nebo tanec labutí princezny Odetty podle sólistky Národního divadla. Výstava Hudební zvěřinec byla určena pro všechny věkové kategorie. Dospělé návštěvníky zaujaly dokumentární fotografie a osudy českých hudebníků, ty nejmladší provedla výstavou samostatná příběhová linka.

Na turné

24. 11. 2023 – trvá

V listopadu 2023 byla otevřena nová výstava mapující historii i současnost hudebního cestování. S šířením a provozováním hudby je neodmyslitelně spjato cestování za hranice rodného kraje, ať už se jedná o vandrování potulných muzikantů, nebo pečlivě logisticky připravená a plánovaná turné superhvězd.

Vydejte se lodí, vlakem, autem i pěšky. Hudební cesta za slávou bude odměněna věnci, poháry i aplausem publika. Na výstavě se mimo jiné dovíte: jak vypadá itinerář rockové kapely i houslového virtuosa, jak dlouho trvala cesta dostavníkem z Prahy do Vídně, který slavný houslista zemřel na nádraží v Miláně, které vlaky mají jména po hudebnících a mnoho dalšího. Uvidíte lodní lístek Antonína Dvořáka z druhé plavby do New Yorku, pas Emy Destinnové, otisky prstů z imigračních dokumentů Jaroslava Ježka i japonský itinerář rockerů z kapely Už jsme doma. Seznámíte se s harfeníkem, kterému v pražské hospodě napsal skladbu sám Mozart. V pohodlí hotelové lobby si necháte vyprávět řadu zábavných vzpomínek i dobrodružných zážitků z cest.

Doprovodné programy

Edukační programy pro školy

Lektorované programy pro školní skupiny tvoří svým rozsahem velmi významnou část propagace muzea a popularizace odborných poznatků. Zájem škol o programy muzea neustále stoupá. Každý rok nabídku obohacujeme alespoň o jeden nový program. V roce 2023 mělo České muzeum hudby v nabídce 15 lektorovaných programů pro rozmanité cílové skupiny. Poptávka škol značně převyšovala nabídku, která je z důvodu prostorové kapacity a časových možností lektorů omezená. V prostorách Českého muzea hudby se uskutečnilo 240 programů, kterých se zúčastnilo 4730 dětí ve věkovém rozmezí od MŠ až po SŠ nebo věkově smíšené skupiny ze ZUŠ.

Lektorované programy v nabídce Českého muzea hudby 2023:

• Staré pověsti české – cílová skupina: MŠ, 1. stupeň ZŠ
  • Cesta kolem světa – cílová skupina: MŠ, 1. stupeň ZŠ
  • Ty jsi živel! – cílová skupina: MŠ, 1. stupeň ZŠ
  • Hudební dramatická dílna Šaman – cílová skupina: MŠ, 1. stupeň ZŠ
  • Muzikoterapie – cílová skupina: 2. stupeň ZŠ, SŠ
  • Gotika na vlastní kůži – cílová skupina: 2. stupeň ZŠ, SŠ
  • Renesance na vlastní kůži – cílová skupina: 2. stupeň ZŠ, SŠ
  • Baroko na vlastní kůži – cílová skupina: 2. stupeň ZŠ, SŠ
  • Labuťátka – cílová skupina: MŠ, 1. stupeň ZŠ
  • Máme rádi zvířata – cílová skupina: MŠ, 1. třída ZŠ
  • Zvířata v hudbě – cílová skupina: 2. – 5. třída ZŠ

• Písničkové putování – cílová skupina: MŠ, 1. třída ZŠ
  • Muzikanti na cestách – cílová skupina: 1. stupeň ZŠ
  • Sbal si fidlátka – cílová skupina: 2. stupeň ZŠ
  • Kapelo, jedeme! – cílová skupina: SŠ

Komentované prohlídky

Odborní pracovníci Českého muzea hudby v roce 2023 realizovali 97 komentovaných prohlídek pro veřejnost, kterých se zúčastnilo 2085 návštěvníků. Komentované prohlídky probíhaly jak ve stálé expozici, tak ve výstavě Hudební zvěřinec. Díky jazykové vybavenosti kurátorů bylo možné prohlídky realizovat nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a italštině.

Komentovaná prohlídka expozice ČMH

Komentovaná prohlídka výstavy Hudební zvěřinec

Akce pro veřejnost

Pro pořádání doprovodných programů muzeum využívá především prostor atraktivní dvorany, ale i jeden ze sálů stálé expozice nazvaný Hudba pod proudem. Pokračovala dlouhodobá spolupráce se dvěma orchestry neziskových organizací – Nadačního fondu Harmonie a Komorního orchestru Pražské konzervatoře. V létě se uskutečnil jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu Flašinet žije! V souvislosti s vydáním nových odborných publikací kurátorů Českého muzea hudby jsme uspořádali jejich prezentaci pro veřejnost ve formě besed s jejich autory. Jednalo se o knihy Ukryto v pásech a Harfy ve sbírce Národního muzea. Prezentace této knihy proběhla netradičně formou moderované besedy s autorkou v kombinaci s harfovým recitálem.

Přehled kulturních akcí pro veřejnost

• 21. 02. 2023 Koncert komorního orchestru Pražské konzervatoře. Spolupráce se studentským orchestrem pod vedením japonského dirigenta Chuheie Iwasakiho.
  • 27. 02. 2023 Swingová tančírna. Doprovodný program k výstavě Hudební zvěřinec s živou hudbou orchestru Swing Studio Karlovy Vary a výukou tance.
  • 06. 03. 2023 Ukryto v pásech. Představení knihy Petra Ference o české elektroakustické a elektronické hudbě za účasti pěti spoluautorů.

• 21. 03. 2023 Jarní koncert Nadačního fondu Harmonie. Netradiční smyčcový orchestr, který dává příležitost všem dětem bez rozdílu.
  • 05. 04. 2023 Harfy ve sbírce Národního muzea. Moderovaná beseda s autorkou nové knihy Danielou Kotašovou spojená s harfovým recitálem Barbory Plaché.

• 15. 04. 2023 Už 205 let tvoříte naše muzeum. Den otevřených dveří s celodenním programem komentovaných prohlídek a workshopů pro děti k výročí NM.

• 17. 05. 2023 Koncert komorního orchestru Pražské konzervatoře. Premiéra houslového koncertu Talks skladatele Lukáše Janaty a křest CD Daniela Matejči vydaného Supraphonem.

• 03. 06. 2023 Zpívánky v muzeu. Dětský den plný hudby a zpěvu jako doprovodný program k výstavě Hudební zvěřinec s vystoupením souboru Dudáci ze Strakonic.

• 12. 08. 2023 Flašinet žije! Jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu flašinetářů.

• 26. 09. 2023 Koncert Pavel Jurkovič 90. Doprovodný program k minivýstavě v expozici. Účinkovaly pěvecké sbory Radost Praha a Vokalion.
  • 06. 11. 2023 Flétnové obrazy Viktora Kalabise. Komorní koncert ke 100. výročí narození hudebního skladatele, jehož pozůstalost je ve sbírkách Českého muzea hudby.
  • 16. 12. 2023 Tajemství Vánoc. Hudebně divadelní pásmo Muziky Rozmarýn a tanečního souboru Vycpálkovci.

Prezentace činnosti Českého muzea hudby pro širokou veřejnost mimo prostory muzea

• 28. 9. 2023 Prezentace Zvukové laboratoře. Den otevřených dveří MK ČR, Praha – Nostický palác (M. Studničný, F. Šír, M. Mejzr, M. Schüller, G. Tyson)

• 27. 7. 2023 Tomáš Slavický: Kotor (Černá Hora). Přednáška o vzniku a černohorských inspiracích opery Jaroslava Vogela „Jovana“. V rámci koncertního provedení částí opery Jovana podle materiálu z Českého muzea hudby byla součástí programu Vox Feminae – Crnogorka kao inspiracija / A Montenegrin Women as a Inspiration v rámci festivalu KotorArt 2023.

Komentované prohlídky pro odbornou veřejnost

• 10. 5. 2032 exkurze do expozice Českého muzea hudby pro studenty Ústavu hudební vědy Masarykovy univerzity v Brně (T. Žůrková)
  • 27. 1. 2023 specializovaná komentovaná prohlídka pro studentky pražské konzervatoře ze třídy harfistky Kateřiny Englichové (D. Kotašová)
  • 30. 5. 2023 specializovaná komentovaná prohlídka pro harfistky Nasumi Nagasawa a Janu Bouškovou (D. Kotašová)
  • 28. 6. a 18. 9. 2023 exkurze zaměstnanců Městské knihovny v Praze ve zvukové laboratoři Českého muzea hudby se zaměřením na zpracování zvukových dokumentů – gramofonových desek (organizace a příprava: M. Mejzr, M. Studničný, F. Šír)
  • 9. 5. 2023 Exkurze zaměstnanců Národní knihovny v ČR ve zvukové laboratoři Národního muzea – Českého muzea hudby se zaměřením na zpracování zvukových dokumentů – gramofonových desek (organizace a příprava: M. Mejzr, M. Studničný, F. Šír)
  • 8. 11. 2023, Exkurze studentů Katedry informačních studií MUNI Brno (KISK) ve zvukové laboratoři Národního muzea – Českého muzea hudby se zaměřením na ochranu fonografických válečků, (organizace a příprava: M. Mejzr, M. Studničný, F. Šír)

Přednášky pracovníků Českého muzea hudby pro odbornou veřejnost

8–11. 3. 2023 International symposium 78 rpm at home: Local perspectives on the early recording industry, Záhřeb, Chorvatsko. Příspěvky:

• Mejzr, M. – Šír, F. Marketing the early sounds in Central Europe: The case of the Czech lands and selected retailers of phonograph cylinders and 78 rpms.

20. 3. 2023 Seminář pro studenty Ústavu hudební vědy UK: Dokumentace hudebních nástrojů, nástrojová sbírka ČMH, renesanční nástroje (T. Žůrková)

14. 11. 2023 Ústav hudební vědy FF UK. Seminář pro studenty 1. ročníku: Fond nejstarších rukopisů a tisků v ČMH, s praktickými ukázkami a nácvikem zakreslování vodoznaků (D. Štefancová)

24. 5. 2023 Konference Perspektivy teatrologie 4, ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem a Teatrologickou společností

• Prezentace dvou nových publikací z ediční řady Nota bene ve dvoraně Českého muzea hudby: Švýcarská rodina v Praze. Opera a její libreto (editor Milan Pospíšil) a Correspondenz Stiepanek. Kancelář Stavovského divadla v Praze 1800–1850 (editorky Jitka Ježková, Jitka Ludvová, edice korespondence J. N. Štěpánka ze sbírek Českého muzea hudby)

11.–15. 9. 2023 IASA CONFERENCE & ICTMD FORUM; Istanbul, Turecko.

• Šír, F. – Mašek Benetková, B. – Figarová, K.: Technological and technical improvements in collection of phonograph cylinders from National Museum – Czech Museum of Music

4.–5. 10. 2023 Konference Gesellschaft für Musikforschung Saarbrücken.

• D. Kotašová: Harfen des Prager Nationalmuseums. Vorstellung der neuen Publikation. Prezentace nově vydané publikace Harfy ve sbírce Národního muzea (4. 10.)
  • D. Kotašová: Die ersten Privatsammler von Musikinstrumenten des Prager Nationalmuseums (5. 10.)

18.–19. 10. 2023 Konference Dokumentace, konzervace a restaurování hudebních nástrojů, pořadatel: Metodické centrum dokumentace, konzervace a restaurování hudebních nástrojů, příspěvky pracovníků ČMH:

• D. Kotašová: Soukromé sbírky hudebních nástrojů Národního muzea
  • A. Bitljan: Restaurování a konzervace háčkové harfy Johann Krammer  z roku 1834
  • F. Kůs: Restaurování dětských houslí Oskara Nedbala
  • J. Kříženecký: Obchodní katalogy hudebních nástrojů jako organologický pramen

18.–19. 10. 2023 Výroční zasedání ČNS IAML a hudební seminář Hudba 20. století v Pardubickém kraji, Krajská knihovna v Pardubicích

• L. Jirglová: Skladatelské osobnosti na Pardubicku 20. století
  • E. Paulová: Projekt RIdIM

8.–10. 11. 2023 Konference: No time to wait. Národní filmový archiv, Praha

• Šír, F.  Félix P.: Once upon a time, there were no National Sound Archives.

21. 11. 2023 Pracovní setkání muzikologů, historiků a pracovníků paměťových institucí nad tématem udržování, ochrany a výzkumu hornických hudebních kultur

• Mejzr, M. – Šír, F.: Hornická hudba na gramofonových deskách a problematika ochrany historických zvukových nosičů: Průzkum sbírky fonotéky Národního muzea – Českého muzea hudby.

28.–29. 11. 2023 Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2023, 24. ročník konference SKIPu; Praha – Národní Archiv ČR.

• Šír, F.  Šírová Vojířová, K.: Nahlédnutí za oponu digitalizace zvuku s podporou projektu VISK 7.
  • Šír, F.: Zvuková laboratoř Národního muzea aneb Záchrana historických zvukových nosičů v ČR.
  • Mejzr, M.  Rulf, T.: Současný stav a výhledy digitalizace listinného archivu společnosti Supraphon.

24.–25. 11. 2023 konference České společnosti pro hudební vědu, příspěvky:

• V. Šustíková: Básnířka Karla Erbová v české hudbě

28. 11. a 12. 12. 2023 Workshop Dokumentace historických hudebních nástrojů pro pracovníky Národního památkového ústavu, pořadatel: České muzeum hudby.