Zaměstnanci Knihovny Národního muzea se v roce 2023 podíleli na řešení výzkumné oblasti Historické knihovní fondy realizované v rámci IP DKRVO. Celkem bylo za rok 2023 uplatněno 10 výsledků, z toho 5 odborných článků, 3 odborné knihy, 1 článek v časopise indexovaném v databázi Scopus a 1 stať ve sborníku. Vydány byly například monografie Druhá staroslověnská legenda o svatém Václavu a Ferdinand Peroutka: Juvenilní texty 1913–1918. Spisy Ferdinanda Peroutky, svazek 1. Dále je možné zmínit studie věnované kramářským tiskům (Kramářské tisky jako osobní dokument a Mapové aplikace internetové knihovny Špalíček.net. Příspěvek k výzkumu kramářských tisků) a studie zabývající se historickými knižními vazbami (Z Březnických. Typologický rozbor knižních vazeb středověkých kodexů z augustiniánských klášterů v Roudnici a Sadské a Vzácné obalové vazby ve sbírkách Knihovny Národního muzea). Pracovníci prezentovali výsledky své vědeckovýzkumné činnosti také v rámci 3 příspěvků přednesených na odborných konferencích. V roce 2023 bylo dále zahájeno řešení projektu NAKI III Kořeny a plody evropské vědy v českých, moravských a slezských historických knihovních fondech, v jehož rámci byla publikována stať ve sborníku Bibliotheca Antiqua 2023 s názvem Krátký exkurz k aktuálním poznatkům o knihovně Gelasia Dobnera.

V roce 2023 realizovala Knihovna Národního muzea 11 popularizačních přednášek (např. o zámeckých knihovnách nebo o internetovém portálu Špalíček), uspořádala 26 exkurzí pro školy a veřejnost (provozní zázemí a fondy knihovny v Praze a Terezíně, Nostická palácová knihovna nebo návštěva restaurátorského pracoviště Knihovny Národního muzea pro účastníky Semináře AMG v Praze) a realizovala sérii doprovodných workshopů k výstavě Knižní vazby=? Ateliér Krupka. Kromě toho vydala 19 popularizačních článků tiskem či online, realizovala 3 mediální výstupy v rozhlase a TV a připravila 1 nový díl podcastu Tajemství Národního muzea - Riegrovy kameny: Kdo jsi bez viny - Národní muzeum (nm.cz). Dále Knihovna Národního muzea zveřejnila 57 příspěvků na facebookové stránce Knižní kultura a 11 příspěvků na facebookové stránce Provenio.

V rámci výstavy Knižní vazby=? Ateliér Krupka se uskutečnily tři hojně navštívené workshopy.
První proběhl v únoru 2023 a byl zaměřený na ruční zlacení pomocí folie a slepotisk na knihách. Foto: Pavel Muchka.

Poslední, dubnový, knihařský workshop představil zájemcům originální knižní sendvičovou vazbu a nabídl
jim i možnost vyrobit si vlastní záložku ve formě knihy. Foto: Pavel Muchka.

Projekty NAKI

Nově získané projekty:

Účast zaměstnanců na konferencích a seminářích

• Bártová, K: Müllerova mapa Čech z roku 1720: restaurování pro expozici Národního muzea. – XVIII. seminář restaurátorů a historiků; ČR, Broumov, 26. 4. 2023.
  • Bydžovská, I.Měřička, M.: Portál Špalíček. – Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2023; ČR, Praha, 29.–30. 11. 2023.
  • Novotný, J: Faksimile v nové expozici Národního muzea. – XVIII. seminář restaurátorů a historiků; ČR, Broumov, 26. 4. 2023.